Byretten har givet møbelkæden Ilva en bøde på 100.000 kroner for overtrædelse af databeskyttelsesforordningen også kendt som GDPR-reglerne. 

Anklageren havde ellers lagt op til en bøde på 1,5 millioner kroner.  

Datatilsynet havde politianmeldt IDdesign A/S, nu Ilva, efter et tilsynsbesøg hos virksomheden i efteråret 2018. Ved besøget havde Datatilsynet blandt andet set på, om virksomheden havde fastsat frister for sletning af kundernes oplysninger, og om fristerne blev overholdt. 

IDdesign havde på forhånd oplyst, at der i tre tidligere IDEmøbler-butikker fortsat blev brugt et ældre IT-system, som ellers er udskiftet i de øvrige af kædens butikker. I dette gamle system blev behandlet oplysninger om cirka 350.000 kunders navn, adresse, telefonnummer, email og købshistorik.  

IDdesign havde imidlertid ikke forholdt sig til, hvornår personoplysningerne i det gamle system ikke længere var nødvendige til de formål, de blev brugt, og man havde således heller ikke fastlagt frister for sletning af data eller procedurer for, hvordan disse oplysninger om kunderne skulle slettes.  

Anklagemyndigheden lagde som nævnt op til en bøde på halvanden million kroner. Den bødestørrelse lå til grund for hele virksomhedens omsætning. Byretten mente, at man kun kunne finde bevis for, at ulovligheden var begået uagtsomt. Man mente, at det var en forglemmelse, fordi virksomheden fokuserede på det nye IT-system, og desuden vurderede man bødestørrelsen alene ud fra butikkens omsætning. 

“Dette er en meget principiel sag, fordi bødeniveauet er langt mindre end forventet og langt mindre end anklagemyndigheden havde lagt op til. Det bliver interessant at følge, hvorvidt anklagemyndigheden vælger at anke dommen. Vi anbefaler selvfølgelig fortsat, at man overholder den gældende lovgivning på området, så al tvivl om eventuelle bøder kan undgås,” siger Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist i AutoBranchen Danmark. 

AutoBranchen Danmarks jurister følger med i udviklingen i denne sag. Husk i øvrigt, at du som medlem altid kan hente juridisk rådgivning hos AutoBranchen Danmarks jurister på telefon 33 31 45 55 i tidsrummet kl. 8.30-16.30 mandag til torsdag og 8.30-16.00 på fredage.