Bilparken er grønnere end nogensinde, mens udfordringerne i autobranchen hober sig samtidig op, viser ny statusrapport.    

For anden gang udgiver AutoBranchen Danmark på torsdag rapporten “Danskernes Biler”, der gør status over udviklingen inden for autobranchen på en række parametre.  

Rapporten viser blandt meget andet, at især elbilsalget løfter branchen, mens brugtvognssalget har været udfordret i det seneste år. Samtidig når omsætningen i autobranchen 200 milliarder kroner, mens branchens indtjening er faldende.   

Udgivelsen af Danskernes Biler 2023 sker i forbindelse med AutoBranchen Danmarks årsdag, der finder sted i Remisen i Brande på torsdag d. 28. september, hvor flere hundrede bilforhandlere, værkstedsejere, autolakerere og andre branchefolk vil være samlet.   

Den over 60 sider lange rapport dokumenterer udviklingen inden for bilsalg, fordelt på både nye og brugte biler, drivlinjer og ejermodeller, ligesom udviklingen inden for omsætning, indtjening, beskæftigelse, uddannelse, ligestilling og geografisk spredning beskrives, og der i rapporten også er et generelt fokus på den grønne omstilling af branchen, herunder opsætningen af ladestandere.   

Kortlægger danskernes holdning til deres biler

Samtidig kortlægger rapporten på baggrund af befolkningsundersøgelser danskernes holdning til deres biler, herunder forventningerne til hvilken bil, danskernes vil købe næste gang og hvilke parametre, der er afgørende, når bilen skal købes. Her ser man fx, at den såkaldte rækkeviddeangst ved køb af elbiler er på retur, og at halvdelen af danskernes forventer at have en elbil i 2030, hvor det politiske mål er 1.000.000 grønne biler.  

Rapporten indeholder også et barometer, der giver en indikation på autobranchens tilstand. På en skala fra 1 til 10, hvor 5,5 er middel, vurderes tilstanden i autobranchen igen i år til at være på 6,25. Det er samme vurdering som sidste år, men sammenfaldet dækker over markante forskelle.   

Eksempelvis får nyvognssalget en langt bedre score end sidste år. Samtidig betyder det flotte elbilsalg topkarakterer, mens manglen på arbejdskraft og faldende indtægter til statskassen fra registreringsafgiften trækker gennemsnittet ned.   

Gør status over branchens tilstand

Endelig sætter rapporten fokus på de aktuelle udfordringer, der fylder i branchen. Det gælder blandt andet bilfabrikanternes vej væk fra de traditionelle bilforhandlere, de kinesiske bilers indtog på det europæiske marked, Teslas prisnedsættelser og ikke mindst forsikringsselskabernes indkøbspres, der truer værksteder og autolakerere, hvoraf mange kører med underskud og risikerer konkurs med store konsekvenser for bilisterne til følge.  

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg vil i sin tale på AutoBranchen Danmarks årsdag gøre status over branchens tilstand med afsæt netop i Danskernes Biler 2023.  

Hun kommer til at fokusere på en branche i forandring – og behovet for at bevare den personlige kontakt med kunderne i en tid, hvor bilimportører, fabrikanter og forsikringsselskaber er langt væk fra den almindelige bilist.  

Der er udfordringer nok

“I autobranchen er vi vant til at beskæftige os med hurtig acceleration, med masser af hestekræfter og med et liv med speederen i bund, men jeg tror nu stadig, at de forandringer, der lige nu skyller ind over vores branche, kan tage pusten fra de fleste. Danskernes Biler gør status og gør os klogere, så vi kan forny og forandre branchen for at bevare den,” siger Gitte Seeberg om statusrapporten.   

“Omsætningen i branchen er rekordhøj og vi omsætter for 200 milliarder kroner, men samtidig er indtjeningen faldende, hvilket selvfølgelig bekymrer. Nyvognssalget har rejst sig, men er stadig på lavt niveau. Brugtvognssalget, der langt fra var ramt så hårdt, har til gengæld haft udfordringer. Elbilerne stormer frem, men det samme gør forretningsmodeller, der går uden om de traditionelle forhandlere. Branchen mangler stadig arbejdskraft og det går kun langsomt frem med ligestillingen, men det går bedre med at tiltrække nye folk til branchen og vores uddannelser. Så der er udfordringer nok at løse, men heldigvis er branchen heldigvis ekspert i at udvikle og tilpasse sig,” siger Gitte Seeberg.  

Danskernes Biler 2023 bliver udleveret på årsdagen i Brande torsdag og kan downloades her på hjemmesiden samme dag.