Skatteminister Morten Bødskov har oplyst, at statskassen har mistet godt 11 mio. om året i perioden 2017-2019 som konsekvens af, at der ikke var nogen trappemodel for selvanmeldere frem til februar 2020.
AutoBranchen Danmark har opfordret flere medlemmer af Folketinget til at bede Skatteministeren redegøre for, hvor stort et tab staten har lidt, siden det var nødvendigt at indføre trappemodellen, der øgede sikkerhedsstillelsen for selvanmeldere markant i februar 2020.
Spørgsmålene blev stillet i januar og skulle have været besvaret i februar. Men Skatteministeriet måtte bede om en forlænget svarfrist til starten af marts for at kunne besvare spørgsmålene pga. manglende datagrundlag. Spørgsmålene er blevet endeligt besvaret den 4. april.
Svaret viser, at Skatteministeriet anslår at have mistet i alt 33,6 mio. kr. i årene 2017-2019, dvs. 11 mio. kr. i gennemsnit over de tre år. Bare en enkelt mellemstor nyvognsforhandler skal stille en sikkerhed på 7,5 mio. kr. svarende til 2/3 af statens årlige tab.
Urimelig høj sikkerhed
AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg, har været meget kritisk over for trappemodellen fra starten af. Hun mener, at det opgjorte tab fra Skatteministeriet kun understreger AutoBranchen Danmarks kritik af trappemodellen.
”AutoBranchen Danmark har kæmpet hårdnakket imod trappemodellen, fordi den grundlæggende er urimelig. De nye tal fra Skatteministeriet bekræfter, at trappemodellen er at skyde gråspurve med kanoner. Staten taber i den store sammenhæng et mindre millionbeløb, mens flere hundrede bilforhandlere er blevet pålagt at stille sikkerhed på så mange millioner, at det går ud over deres forretninger. Det er urimeligt,” siger Gitte Seeberg.
AutoBranchen Danmark vil på ny undersøge mulighederne for, at trappemodellen kan ændres.