Der gennemføres rundt regnet 200.000 bilhandler mellem private om året, men indtil nu har processen med ejerskiftet været et lidt omstændig proces, der involverer tastselv-funktionen på Skats hjemmeside. Det ændrer Motorstyrelsen nu på med den nye app kaldet Ejerskifte.

Når begge parter i handlen har hentet app’en i enten Apples App Store eller på Google Play, følger man fire trin:

  1. Først skal sælger vælge det køretøj, han vil sælge og danne en kode, som deles med køber.
  2. Køber indtaster koden og starter omregistreringen (Det koster et ejerskiftegebyr på 340 kr.)
  3. I forbindelse med omregistreringen vælger køber sit forsikringsselskab. (køber kan enten lave en ny forsikringsaftale eller indtaste et forsikringsbevis-nummer, hvis køber allerede har en aftale med et forsikringsselskab)
  4. Til sidst betaler køber gebyret for omregistreringen og står nu registreret som bilens nye ejer i Motorregisteret. (Hvis der er tinglyst gæld i bilen, overtager køber som normalt gælden, men man får en advarsel på forhånd i app’en)

Et godt udgangspunkt

AutoBranchen Danmark har kigget nærmere på indholdet af den nye ejerskifte-app, og det lover indtil videre godt. Det fortæller Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist hos AutoBranchen Danmark.

“En hurtig og sikker proces ved ejerskifte er tiltrængt, og det er godt nyt, at app’en eksempelvis tydeligt oplyser køber om eventuel gæld i bilen, hvis man ikke på forhånd har tjekket det”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen og tilføjer:

“Som sælger bør man dog sikre sig, at ejerskiftet gennem app’en sker samtidig med overdragelsen af bilen, da man som sælger er juridisk ansvarlig for køretøjet, indtil ejerskiftet er godkendt og gennemført”.

Når begge brugere har hentet app’en, starter processen med, at man deler en kode mellem sig. I alt følger man fire trin, der alle sammen kan gennemføres i app’en. 

Kritik af meget kort tidsfrist

Myndighederne har i løbet af 2020 flere gange strammet kontrollen med motorområdet. Det kommer også til at gælde med hensyn til omregistrering.

Et forslag til en ny bekendtgørelse med effekt fra 1. januar 2021 viser dog, at fristen for at omregistrere køretøjer går fra tre uger til tre dage. Det sker ifølge høringsbrevet for at sikre, at alle afgifter bliver opkrævet korrekt. Jurist Ida Nynne Daarbak Jensen mener, at den korte frist er urimelig.

”Stramninger og flere kontroller er nødvendige, men en frist på tre dage er meget kort tid, hvis det ikke kun er et enkelt køretøj, der skal omregistreres. Hvis man har brug en ny registreringsattest på bilen, kan det tage op til ti dage at få den leveret, hvilket får den korte frist på de tre dage til at stikke endnu mere ud”, siger hun.

Frem til den 17. november 2021 tager Skatteministeriet imod kommentarer til i alt to bekendtgørelser om indregistrering og fastsættelse af registreringsafgift.

“I AutoBranchen Danmarks svar på høringsbrevet kommer vi til at kritisere forslag om fristen på kun tre dage. Jeg vil meget gerne modtage konkrete eksempler og input til, hvordan den ændring vil påvirke autobranchen”, siger Ida Nynne Daarbak Jensen.

Du kan kontakte Ida og AutoBranchen Danmarks juridiske afdeling her.