Regeringens lovforslag om vanvidskørsel venter vi stadigvæk på. Det skulle have været fremsat i efteråret, men er blevet udskudt. Det må dog forventes snart at blive fremsat i Folketinget.

I februar foreslog regeringen en liste af tiltag, der skulle begrænse omfanget af vanvidsbilisme i Danmark. Forslaget kom bl.a. på baggrund af ulykken på Langebro i København i sommeren 2019, hvor en politibetjent døde.

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg udtrykte dengang støtte til hovedparten af regeringens tiltag, der bl.a. vil give leasingselskaber adgang til e-SkatData. Til gengæld er hun meget kritisk over for regeringens forslag om, at alle biler benyttet til vanvidskørsel som udgangspunkt skal konfiskeres. Det vil bl.a. betyde, at leasingbiler kan konfiskeres og bortauktioneres, selv hvis leasingselskaber har overholdt alle love og regler samt har handlet i god tro.

Forslag skulle være fremsat i oktober

Regeringens indsats mod vanvidskørsel er blevet opdelt i en række lovforslag, der alle skulle have været behandlet i Folketinget i løbet af efteråret. Fx forventes lovforslaget om leasingselskabers adgang til e-SkatData at blive vedtaget den 15. december. Det vil AutoBranchen Danmark informere nærmere om ifm. med vedtagelse og bekendtgørelse.

Lovforslaget om konfiskation af biler, der benyttes til vanvidskørsel, skulle oprindeligt have været fremsat i Folketinget i oktober, men det er endnu ikke blevet fremsat. Gitte Seeberg uddyber:

”Forslaget er blevet forsinket, fordi der parallelt med forhandlingerne om vanvidskørsel også er blevet forhandlet om en politireform. Nogle af tiltagene i den nye politireform, vil have direkte indflydelse på politiets muligheder for at håndhæve en ny lov om vanvidskørsel. Derfor må vi vente på, at en ny politireform er helt eller delvist på plads. Jeg håber selvfølgelig også, at regeringen har brugt ventetiden på at undersøge AutoBranchen Danmarks forslag om, at biler kun skal kunne konfiskeres, hvis ejeren har deltaget i eller medvirket til vanvidskørsel”, siger Gitte Seeberg.

Nye felter i Motorregisteret

Som en del af indsatsen mod vanvidskørsel har Motorstyrelsen meddelt, at der kommer ændringer for leasing- og udlejningskøretøjer. Det drejer sig om følgende datastrukturer:

• KøretøjRegistreringStruktur
• EjerBrugerSamlingInputStruktur

Der ændres også i de services, som de to datastrukturer er indeholdt i. Nærmere specifikation af ændringerne kommer på interessentsitet.

De nye felter er tilgængelige fra 1. marts 2021.