De seneste års milde vintre kombineret med en nedlukning og øget brug af hjemmearbejde, har fået de danske bilister til at gribe til en farlig tendens. De dropper at give bilen vinterdæk på.
Det viser en undersøgelse, som brancheorganisationen AutoBranchen Danmark har lavet blandt sine medlemmer, som er bilforhandlere, autoværksteder, leasingselskaber og autolakerere i hele Danmark. Hos forsikringsselskabet Gjensidige ser man flere bilskader, når vinteren melder sin ankomst, så tendensen er uheldig.
Ifølge undersøgelsen svarer hver tredje, at de har monteret færre vinterdæk denne vinter i forhold til sidste år. Næsten lige så mange svarer også, at det er en tendens, der har vist sig over de seneste to til fire år. Flere bilister vælger de såkaldte helårsdæk i stedet for. Det er et allround dæk, som er bedre end sommerdæk på vinterveje, men ikke lige så gode som vinterdæk og heller ikke styrer lige så godt som et sommerdæk på en tør sommervej.
“Vi ved fra adskillige undersøgelser både i Danmark og i udlandet, at selv om helårsdækkene i mange tilfælde er et fint alternativ, så er der altid dage på året, hvor de ikke dur. Der er vinterdækket altså vigtigt, så det kan være en farlig beslutning at fravælge sit dækskift i forhold til sæsonen,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.
Det fremgår ikke af kundernes skadesanmeldelser, hvilken dæktype, der sidder på en skadet bil, men hos forsikringsselskabet Gjensidige er det meget tydeligt, at der kommer markant flere anmeldelser om skader i trafikken på vinterdage.
“Sne og frost på vejene giver travlhed på telefonerne i vores skadeafdeling. Alt for mange danskere bliver overrasket, når det kolde vejr ankommer, fordi de har undladt eller ventet med at skifte til vinterdæk. Der er slet ingen tvivl om, at de rigtige dæk forebygger ulykker, og derfor skal man montere dem i god tid før vinteren rammer,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.
Hos bilforhandlere og værksteder hører man danskernes argumenter imod vinterdæk, og det er særligt de milde vintre, som er årsag til, at man holder igen med investeringen i vinterdæk. Dog er det ikke den eneste årsag.
“Corona-nedlukningen og færre kilometer på vejene er den årsag, som næst efter de milde vintre optræder mest hyppigt. Men forhandlerne hører også, at man ikke vil investere pengene, hvis bilen fx er leaset for kort tid. Andre gider ikke bruge tid på dækskift, men her skal man huske på, at mange forhandlere og værksteder efterhånden også tilbyder, at man kommer til kunden og skifter dækkene på kundens adresse. Og så kan det i øvrigt gøres meget hurtigt på værkstedet, hvis man sørger for at bestille tid og gerne gør det bare en uge før alle andre,” siger Gitte Seeberg.
Hvis fire vinterdæk på bilen forhindrer bare én skade, så har investeringen som regel allerede tjent sig hjem.