Artiklen er en del af Magasinet AutoBranchen Danmark nr. 3, som du kan læse her.

Både el- og hybridbiler fylder mere og mere blandt den brugte bilpark i Danmark. Samtidig stiger antallet af søgninger efter biler på batteriDet betyder, at udviklingen på brugtbilsmarkedet følger godt med den udvikling, man har oplevet på nybilsmarkedet i løbet af 2020nemlig at el- og hybridbiler sælger historisk godt.  

Bilbasen / Bilinfo har for AutoBranchen Danmark kigget nærmere på, hvilke el- og hybridbiler som især er populære blandt forbrugerne og om forudsigelserne for salgsudviklingen fremadrettet.  

Amerikansk dominans 

Uanset om man kigger på plugin hybridbilerne eller de rene elbiler, domineres brugtbilssøgningerne af to amerikanske mærker – henholdsvis Ford og Tesla. Ford har med modellen Kuga ramt en foreløbig guldåre, som har fået nybilssalget til at stryge afsted. De ringe i vandet har også spredt sig til brugtbilsmarkedet, hvor Ford Kuga topper listen over mest søgte hybridbiler foran VW Golf VII GTE og Kia Ceed 

”Ford Kuga rammer tidsånden rigtig godt i kraft af, at den dels er en hybrid, som forbrugerne kan lade op hjemme og på farten, og at det er en SUV, som er det segment, der fortsat vækster klart mest, også når der skal søges efter brugt bil på vores portal”, forklarer Jan Lang, markedsanalytiker fra Bilbasen / Bilinfo. 

Hvis det drejer sig om elbiler, viser Tesla 3 sig, som det også gælder på nybilssalget, at være den ukronede konge af mest søgte elbilsmodeller. Det er foran Hyundai Kona Electric og BMW i3.  

”Bilbasen har en tilgang af el- og hybridbiler på mellem 5 og 8 procent pr. måned. Jeg tror, at havde der ikke været de her produktionsstop på mange bilfabrikker i foråret på grund af coronavirussen, havde andelen af biler på batterier til salg på brugtbilsportaler været endnu højere. Der er en klar efterspørgsel på de her biler, og deres liggetid er generelt meget kort sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Især Tesla performer godt”, siger Jan Lang.  

Året 2018 skiller vandene  

Kigger man isoleret på elbiler, er det dog ikke helt ligegyldigt, hvilken årgang bilerne er fra. Hvis man dykker ned i søgetallene, markerer 2018 en grænse for, om en elbil performer godt eller mindre godt på Bilbasen, viser analysen, som Bilbasen har foretaget for AutoBranchen Danmark. 

”De to elbiler, som omsættes hurtigst i øjeblikket, er VW e-Golf VII og så Tesla 3. De to modeller har en liggetid på ca. 20 dage. Hvis man kigger på eksempelvis en lidt ældre Renault Zoe eller en Nissan Leaf fra før 2018, er liggetiden over 60 dage, hvilket for elbiler er relativ meget”, forklarer Jan Lang.  

Ifølge markedsanalytikere kan forskellen i bilernes liggetid forklares med, at de nyeste elbiler har en procentmæssig større rækkevidde, end de lidt ældre elbiler på markedet. 

”Generelt omsættes elbiler hurtigt, og de fleste holder også prisen godt, men det er klart, at der som med benzin- og dieselbiler er forskel på teknologien. På benzin- og dieselbiler kigger man selvfølgelig meget på teknologien i forhold til CO2-udledning, mens man med elbiler kigger meget på, om batteriet kan rumme den rækkevidde, som man er tryg ved, når man gerne vil købe”, siger Jan Lang.  

Usikkerhed om afgifter 

Den stigende interesse blandt forbrugerne i forhold til el- og hybridbiler viser også, at den grønne omstilling har fundet vej til brugtbilsmarkedet, når prisen er rigtig. Desværre har efterårets forhandlinger om fremtidens bilafgifter skabt uro i det generelle bilsalg. Effekten af uroen viser sig først med forsinkelse på brugtbilsmarkedet, men kan få en effekt på interessen blandt forbrugerne til at købe en brugt el- eller hybridbil. 

”Det er klart, at når der er uklarhed om afgiftsniveauet på batteribiler, vil det få en afsmittende effekt på brugtbilsmarkedet på et tidspunkt. Dog vil jeg sige, at mange af de brugte biler til salg jo har været indregistreret til den lave afgift, og desuden har biler allerede taget den afskrivning, som er på alle biler. Det betyder også, at de knap så prisfølsomme som de helt nye biler”, siger Jan Lang.   

Det her er en artikel fra Magasinet AutoBranchen Danmark nr. 3, som du kan læse her 

Find hele arkivet med magasiner her