Elbilerne ændrer arbejdsgangen og til dels arbejdsopgaverne på værkstedet, men der er ingen grund til at frygte hverken branchens eller fagets undergang. Det er et af budskaberne, når Peter Jacobsen, Autobranchens Udviklingscenter, holder oplæg på AutoBranchen Danmarks årsdag. 

Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn er landets førende uddannelsessted, særligt når det gælder el- og hybridteknik, og Peter Jacobsen vil fortælle, hvordan man forbereder sit værksted til at håndtere el- og hybridbiler. 

“Mit bedste råd er – tag imod elbilerne. Hop med på vognen og vær ikke bange. Frygt ikke elbilsmonsteret, men vær omhyggelig med opgaven,’ siger han og uddyber særligt punktet med omhyggelighed. 

“Man får måske færre opgaver, men til gengæld bliver de dyrere. Laver du en fejl, så bliver det dyrere at rette den, og derfor skal du være omhyggelig, når du arbejder.” 

“På rigtigt mange værksteder er man bekymrede for, hvordan det hele vil se ud fremadrettet, men det er altså ikke nødvendigt. Der vil også være en autobranche efter 2025. Det kan godt være, at der ikke skal skiftes olie på en elbil, men husk fx på, at der også opstår slid på en elbil. Den trækker hurtigt, og det giver fx øget slid på dækkene og på forskellige andre dele af bilen. Bremseskiverne vil også stadig ruste, bare for at nævne noget,” siger Peter Jacobsen. 

Han vil også fortælle om indretningen på værkstedet. På det område er det nemlig også nødvendigt at tænke lidt anderledes. Det er fx ingen god idé at reparere en elbil ved siden af, hvor en kollega er i gang med svejseapparatet.  

Du får således også konkrete råd med hjem, når du deltager i fagsnakken med Peter Jacobsen.  

“Vi vil se en ny type værksteder, men det skal bestemt nok komme til at gå. Den enkelte må gøre op med sig selv “vil jeg stoppe op og kun lave det, jeg er vant til. Eller vil jeg udvikle mig og lave noget nyt. I mange år endnu vil der være brug for begge slags,” siger han videre. 

Autobranchens Udviklingscenter blev etableret i 1999 med det formål at virke som et fælles kraftcenter for autobranchen med tilbud om kurser og efteruddannelse. Siden da har centret udviklet sig og står for efteruddannelse af mekanikere, værkførere og indehavere hos en række bilmærker. Der er tilknyttet 10 medarbejdere til centret, som gennemfører mere end 250 kurser om året. 

Tilmeld dig AutoBranchen Danmarks årsdag her. 

Vil du også høre Peter Jacobsens fortælle om omstillingen af værkstedet til elbiler, så husk at krydse fagsnakken af, når du tilmelder dig.