En slibekabine, der sparer lakerere både tid og penge, er begyndt at gøre sit indtog hos danske autolakerere. Det kan blive en stor gevinst for lakbranchen, lyder vurderingen fra AutoBranchen Danmark  

Alle autolakerere ved, hvor besværligt det kan være at slibe en fælg eller et kølegitter, der skal omlakeres. Kringelkroge og dybe hjørner, der kan være svære at komme ind i. Men hjælpen er på vej.  

I Tyskland har den såkaldte Bigboxblower allerede spredt sig hastigt hos autolakererne. Og nu har den også gjort sit indtog på det danske marked.   

Bigboxblower fra CARTEC Autotechnik Fuchs GmbH er en slibekabine, der sikrer en mikrofin mattering på få minutter og kan spare autolakererne for timevis af manuel slibning af alle former for dele. En fælg kan eksempelvis matteres på bare et par minutter, mens en hel kofanger kan matteres og klargøres til lakering på 3-5 minutter, hvor det normalt måske tager omkring tre kvarter.   

Det, som en medarbejder normalt bruger en hel arbejdsdag på at slibe, kan klares i en Bigboxblower på maksimalt én time.   

Teknologien baserer sig ikke på sandblæsning, men mikrofine matteringspartikler føres roterende over overfladen i en hvirvelstrøm, så resultatet bliver et fint bearbejdet laklag (excenterslibning 400), hvor overfladen er ensartet og uden ujævne slibespor.

(Mattering af kofanger i Bigboxblower. Artiklen fortsætter under billedet)

 

Bigboxblower kan altså både sikre et produkt af høj kvalitet samtidig med, at tidsbesparelsen er stor, og det kan betyde alverden til forskel for landets autolakerere, vurderer Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark:  

“Erfaringerne fra Tyskland ser meget lovende ud og mit bud er, at det kan revolutionere lakbranchen herhjemme og skabe øget overskud hos mange autolakerere. Det er naturligvis en større investering, så det er nok ikke til autolakereren, der går alene på sit værksted, men på bare lidt større værksteder vil den hurtigt kunne tjene sig hjem,” siger Nicky Bobak.   

En af dem, der har investeret i en Bigboxblower herhjemme er Karl Damsgaard fra Rasmus Damsgaard ApS, der har afdelinger i Herning og Vejle.   

Han har også sikret sig importørrettighederne til Bigboxblower i Norden og de er allerede begyndt at blive installeret hos autolakerere rundt omkring i landet.   

“En Bigboxblower kan gøre en stor forskel på de fleste skadesværksteder. Vi har lavet beregninger, der viser, at den kan tjene sig hjem på under 1,5 år,” siger Karl Damsgaard.  

I og med matteringen bliver bedre, vil man også opleve, at reklamationssagerne falder, fordi malingen endnu sjældnere vil falde af, fastslår Karl Damsgaard.   

Han peger også på, at det i fremtiden kan blive et krav at have en Bigboxblower, for at man får lov til at udføre bestemte former for skader. Han nævner som eksempel et kølegitter fra Audi, som skal matteres af en Bigboxblower.   

(Karl Damsgaard foran en Bigboxblower)