Hundredvis af autolakereri-grunde er mistænkt for at være forurenede med de såkaldte PFAS-kemikalier, der er potentielt sundhedsskadelige.  

Efter det for nylig kom frem, at de potentielt sundhedsskadelige PFAS-kemikalier blev fundet i økologiske æg, har der været øget fokus på kemikalierne og hvor de findes. 

De fem regioner har derfor udformet en såkaldt mistankeliste over grunde, som de mener kan være forurenede med PFAS-kemikalierne, og hvor der således kan være PFAS i jord, græs eller vand. 

Listen omfatter hele 16.000 adresser og heraf er eller har en stor del af grundene været hjemsted for autolakererier.  

TV2 har samlet et overblik over de grunde, som regionerne har sat på deres såkaldte mistankeliste. Her er knap 1000 adresser autolakererier, fremgår det af oversigten.  

I sagens natur betyder mistankelisten dog ikke, at grunden rent faktisk er forurenet med PFAS-kemikalier, men blot at der er mistanke om det.  

– Alle grunde, hvor der er en mistanke om, at der kunne have været en forurenende aktivitet i fortiden, indgår. Vi bruger listerne som et arbejdsværktøj til at kunne prioritere, hvilke grunde vi skal have mest fokus på, siger Mads Duedahl (V), der er formand for Danske Regioners miljøudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland til TV2. 

Danske Regioner oplyser overfor TV2, at de fleste grundejere er blevet orienteret om, at deres grund er på denne mistankeliste, mens 3000 endnu ikke er blevet kontaktet.  

Hvis man blot lejer sin grund, er det dog ikke sikkert, at man er blevet informeret om mistanken om PFAS-forurening, idet dette er op til ejeren af grunden af videregive den information. 

Hav dialog med grundejere

– Ejeren skal give informationerne videre. For det er svært for os at komme i kontakt med alle de personer, der for eksempel har et lejemål på en grund, der formodes at være forurenet, siger Mads Duedahl videre til TV2.  

Og det er noget, som man bør være opmærksom på som autolakerer, fastslår Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark. 

“Hvis man lejer sin grund, er det noget man gør klogt i at forhøre sig om ved udlejer. Det er vores klare anbefaling, at man har en dialog om det her,” siger Nicky Bobak, der har rakt ud til Danske Regioner.  

Regionerne fastslår overfor TV2, at det ikke er alle grunde, der vil blive oprenset som følge af mistanken, men at man vil sætte ind, hvor der er størst sundhedsmæssige risici for mennesker eller for drikkevandet.  

Du kan se hvilke grunde, der er på den såkaldte mistankeliste her.