Efter en lang periode med stadig højere materialepriser, er det nu lykkedes at få en justering af materialepriserne på lak, når der afregnes i Autotaks

Fra onsdag d. 29. juni bliver materialepriserne på lak endelig højere, når der afregnes i Autotaks.

I gennemsnit stiger afregningspriserne med cirka seks procent, oplyser Forsikring & Pension.

Forsikring & Pension har arbejdet på at få en lakprisopdatering fra Audatex i et stykke tid, efter dialog med blandt andet AutoBranchen Danmark, der siden april har sat fokus på, at landets autolakere er hårdt presset af øgede udgifter til lak.

”Det er positivt, at lakafregningen bliver reguleret. Det har været helt uholdbart, at priserne i virkelighedens verden er steget meget, men at reguleringen i Autotaks ikke er fulgt med hurtigt nok,” siger Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark.

Den sidste justering af priserne i Autotaks fandt sted 8. februar, hvor afregningsprisen i gennemsnit også steg med seks procent, og AutoBranchen Danmark har rejst debatten, efter at en stor lakleverandør eksempelvis hævede priserne med over 16 procent på få måneder.

”Lakererne bliver jo de facto underbetalt i månedvis, indtil reguleringen finder sted og derfor er der brug for at afregningspriserne reguleres langt hyppigere, når priserne stiger så meget, som det desværre er tilfældet nu,” siger Nicky Bobak.

Hyppigere regulering nødvendigt

Med den nye regulering, er priserne i Autotaks blevet reguleret to gange i år. Efter planen vil der altså ikke komme flere reguleringer i år, da priserne normalt kun opdateres to gange årligt. Såvel AutoBranchen Danmark som Forsikring & Pension har dog talt for, at priserne reguleres hyppigere, hvis der er store prisudsving.

“Vi vil fortsat presse på for hyppigere opdateringer – men det er åbenbart et stort setup at ændre. Mange andre lande i Europa presser også på for hyppigere opdateringer,” har Peder Herbo, leder af IT, Data og udvikling i Forsikring & Pension og ansvarlig for Autotaks tidligere sagt til AutoBranchen Danmark. Han har ligeledes fastslået, at Forsikring & Pension har “efterspurgt hyppigere prisopdateringer og det håber vi lykkes på et eller andet tidspunkt for det er vigtigt både, når priserne går op og ned.”

Og netop den tilgang er vigtigt, mener Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark:

”Forsikring & Pensions tilgang er den rigtige her. Det kan ikke passe, at afregningspriserne ikke modsvarer virkeligheden. Derfor er vi glade for den dialog, vi har med forsikringsbranchen på dette område, men jeg vil opfordre til, at Forsikring & Pension presser endnu mere på for hyppigere opdateringer, for det er altså deres ansvar som systemejer,” siger Gitte Seeberg.

Forsikring & Pension oplyser, at de vil kommunikere lakprisopdateringen bredt ud, når de nye priser er indlæst 29. juni.