Når unge autolakerere fra hele verden i denne uge konkurrerer om at være verdens bedste ved World Skills i Silkeborg, så bliver de også målt på deres forbrug af energi og materialer.  

Det er nyt og banebrydende, at man også har etableret en bæredygtighedspris, som en del af konkurrencen, men det afspejler hvordan autolakererne arbejder eller kommer til at arbejde på værkstederne.  

Bæredygtighedsprisen, eller på engelsk, Sustainability Award, går til den elev, der har udført opgaven ud fra gældende OEM-krav (producenternes krav) med færrest mulige produkter, mindst energi og mindst muligt affald. 

“Forsikringsselskaberne er begyndt at stille krav om bæredygtighed, og det kommer de til at gøre endnu mere. Samtidig er vi i en tid, hvor energiregninger og materialepriser er på himmelflugt. Derfor giver det god mening, at vi ser på noget, som kan gøre en forskel. Vi kan ikke gøre noget ved prisstigningerne, men vi kan optimere på forbruget,” siger Jens Søndergaard Hansen, der er chefkonsulent ved Skillsdenmark, der står bag konkurrencen i Silkeborg.  

“Vi ved, at når vi laver sådan et tiltag i konkurrencen, så breder det sig ud på skolerne og derfra kommer det ud på værkstederne. Derfor er det et tiltag, som mester i den grad kan bruge til noget,” fortsætter han.  

Når eleverne skal lave en afdækningsopgave, bliver deres affald vejet bagefter. Når eleverne bruger UV-fyller bliver dåsen vejet før og efter brug. Lagtykkelsen på lakeringen bliver målt. Lagene skal selvfølgelig leve op til kravene, men er der brugt for tykt lag, bliver tørretiden længere og energiforbruget dermed højere. Med andre ord handler det om, hvem der når frem til sit resultat på den mest bæredygtige måde.  

“Det handler om at forfine alle processer. Man skal lave færrest mulige fejl, men samtidig bruge mindst mulig energi og belaste miljøet mindst muligt.  

World Skills for autolakerere begyndte tirsdag på College360 i Silkeborg.  

Det store oprindelige World Skills for alle faglærte uddannelser, skulle have været afholdt i denne tid i Shanghai, men myndighederne i Kina aflyste begivenheden i sommer på grund af coronasituationen. Derfor foregår de enkelte World Skills-konkurrencer fordelt på 15 forskellige steder over hele verden. 

Danske Casper Bjørn Christensen fra MJ Autolakering vandt DM i Skills i Høng i foråret, og er med i World Skills i Silkeborg. 

Andreas Christensen fra Indkilde Auto er med ved World Skills for karrosseriteknikere, der afholdes i Schweiz i denne uge.