Malerforbundet og AutoBranchen Danmark går nu sammen i fælles opråb for at kræve økonomisk kompensation til de autolakerere, der er hårdt ramt af fyringer som følge af høje energipriser.

Fagforeningen Malerforbundet, der blandt andet organiserer autolakererne, og brancheorganisationen AutoBranchen Danmark, der repræsenterer omkring 80 procent af landets autolakerier, går nu sammen i et fælles opråb for at hjælpe lakbranchen, der lige nu lider store økonomiske tab på grund af de høje energipriser, der kun er blevet endnu højere på grund af krigen i Ukraine.

Den fælles udmelding kommer efter, at en medlemsundersøgelse foretaget af AutoBranchen Danmark har vist, at 12 procent af de adspurgte autolakerere har måtte fyre medarbejdere som konsekvens af de høje energipriser, ligesom mange frygter yderligere fyringer og måske ligefrem konkurs, hvis de høje energipriser fortsætter året ud.

De to organisationer fastslår, at lakbranchen står i en meget alvorlig situation, og at det derfor er helt nødvendigt, at kunderne, primært landets forsikringsselskaber, der får ødelagte biler lakeret for danskerne, betaler lakbranchen langt bedre for det arbejde, den udfører. Målet må være, at lakbranchen kompenseres økonomisk for de udgifter, der er i forbindelse med at løse opgaverne, lyder det fra de to organisationer.

Malerforbundet og AutoBranchen Danmark fastslår dertil, at den samlede betaling fra forsikringsbranchen til hele skadesbranchen – dvs. autolakerere og pladeværksteder – skal stige.

“Lakbranchen er i knæ og der skal gøres noget nu, inden det er for sent. Lakererne har i årevis løbet hurtigere og hurtigere for at få det til at løbe rundt, men de høje energipriser kan desværre betyde, at mange hårdtarbejdende lakerere bliver ledige. Det må vi ikke lade ske,” siger Kim Lasse Petersen, forbundssekretær i Malerforbundet.

“Energipriserne sender chokbølger gennem en i forvejen hårdt presset branche, hvor mange autolakerere lige nu får helt enormt store energiregninger. Vi er glade for at If Forsikring og Gjensidige har indvilliget i at yde et midlertidigt energibidrag, men store aktører som Tryg, TopDanmark, Taksatorringen, Codan og GF må også finde pengepungen frem,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.