(Bemærk, at artiklen er udgivet 30. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)

Den danske autobranche beskæftiger tusindvis af arbejdspladser og har akut brug for hjælp under corona-krisen. Sådan lyder det fra Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark efter foreløbigt godt to uger med opbremsning af bilsalget.

Den massive nedlukning af Danmark og et kraftigt dyk i danskernes forbrug har allerede resulteret i færre solgte biler og dertil fyringer rundt om i branchen hos både bilimportører, forhandlere og værksteder. Det understregede AutoBranchen Danmark i weekendens udgave af Jyllands-Posten.

Derfor har autobranchen brug for en økonomisk håndsrækning i form af to konkrete tiltag.

“Betaling af registreringsafgift bør udskydes i mindst tre måneder. Næste betaling er i midten af april 2020, og det vil koste arbejdspladser i de danske bilhuse, hvis regeringen ikke giver branchen henstand på registreringsafgiften. En udskydelse af registreringsafgiften vil have langt større effekt for branchen end udskydelse af skat og moms”,siger Gitte Seeberg og uddyber:

“Det skyldes, at beløbet til registreringsafgift per solgt bil kan være mange gange højere end skat og moms per bil. Derfor har AutoBranchen Danmark gjort Folketinget, regeringen og flere samarbejdspartnerne opmærksomme på problemet og foreslået at udskyde betaling af registreringsafgift. De fleste har været lydhøre over for forslaget og branchens udfordringer, men det har ikke udmøntet sig i et forslag fra regering eller folketing”, siger Gitte Seeberg.

Sikkerhedsstillelse bør sættes i bero

Hun nævnes også den sikkerhedsstillelse, som bilforhandler skal stille over for staten.

“Den 1. februar 2020 blev niveauet for rigtig mange bilforhandleres garantistillelse over for staten mangedoblet med flere millioner kroner. Når bilsalget er faldet så voldsomt, giver det ingen mening, at forhandlere, der i forvejen er trængt på likviditeten, skal stille så stor en sikkerhed. Derfor vil AutoBranchen Danmark kontakte relevante myndigheder og politikere med henblik på at suspendere den forhøjede sikkerhedsstillelse”, siger Gitte Seeberg.

Du kan læse mere om sikkerhedsstillelsen her.

Minister åben for forslag

Skatteminister Morten Bødskov (A) henviser i et mailsvar til Børsen til, at regeringen ved forlængelse af fristen for afregning af A-skat, AM-bidrag og moms har forsøgt at give erhvervslivet mere luft. Han skriver dertil:

“Regeringen er åben for alle gode forslag, der kan hjælpe danske virksomheder og lønmodtagere bedst muligt gennem udfordringerne. Derfor har vi en løbende dialog med erhvervslivet – og jeg vil gerne kvittere for de mange gode input, vi løbende får,” udtaler Morten Bødskov til Børsen.

Tilbage hos Gitte Seeberg lyder det:

“Regeringen bør kunne se alvoren på det her område og bør derfor straks kigge nærmere på, hvilke yderligere tiltag, der kan iværksættes”.