Den er gal. Især på Sjælland. I 2018 har kun 10 sjællandske elever lagt vejen forbi College360 i Silkeborg for at uddanne sig til autolakerer. Det er alt for få, og det ønsker man at gøre noget ved i Silkeborg.
Det er nemlig en udfordring for uddannelsen, at College360 i Silkeborg er den eneste skole i Danmark, som uddanner de unge autolakerertalenter.
Med den nye brede aftale i Folketinget om erhvervsuddannelserne har politikerne taget fat om det, de kan løse, så besparelserne på området er sløjfet. Og på College360 i Silkeborg gør de sig spændende tanker.
”Vi vil gerne have flere elever fra Sjælland, for virksomhederne har brug for dem. Derfor arbejder vi med tanker om at lave et Grundforløb 2 på Sjælland. Samtidig vil vi køre forsøg med kortere skoleophold på hovedforløbet,” siger Jesper Vang Falkenberg, der er leder af autouddannelserne på College360.
Helt konkret håber Jesper Vang Falkenberg og de øvrige på autouddannelsen i Silkeborg at finde en lokalitet på Sjælland, hvor der er mulighed for en malerkabine – to vil være endnu bedre – og så plads til teorilokaler, for der er også boglige fag med skolebøger og pc.
”Det glædelige er, at vi stort set har fået elimineret skolepraktik. Eleverne får en praktikplads og de kommer ud til arbejde. Men vi uddanner for få til branchen, og det bliver et problem om ikke så længe. For fem til seks år siden uddannede vi 250 om året. Nu er vi nede på 80, og det er ikke nok. Vi skal helst op på 120 for at sikre den rette tilgang til branchen,” siger han.
Fra august 2019 tester College360 kortere skoleophold på det lange hovedforløb. Normalt har skoleophold været 10 uger. Nu vil man splitte det op i to gange fem uger.
”Det kan virke mindre afskrækkende på nogle af de unge, at de kun skal væk i fem uger. Samtidig vil de være mindre væk fra virksomheden. Selv om de arbejder meget på skolen, så kommer de ned i tempo i forhold til virksomheden. Det kan vi forsøge at imødekomme på denne måde,” siger Jesper Vang Falkenberg.
I samarbejde med de øvrige organisationer i malerfaget, har AutoBranchens Arbejdsgiverforening i efteråret skudt en kampagne i gang som skal gøre de unge uddannelsesparate opmærksomme på faget. Kampagnen bruger blandt andet sociale medier og hjemmesider til at nå de unge, lige som den samler jobannoncer på hjemmesiden blivmaler.nu. På hjemmesiden kan man lige nu se 13 stillingsannoncer, hvor autolakerere over hele landet søger en eller flere lærlinge til faget. Kampagnen vil løbe i tre år udelukkende med det formål at trække flere unge til branchen.
I hele malerbranchen har man talt om, at et af midlerne til at sikre flere elever kunne være, at virksomhederne laver aftale med den unge mand eller kvinde allerede inden Grundforløb 2 er forbi – altså mens eleven fortsat går på skole. Det ville give eleven en bedre garanti for at få en uddannelse.
Den model er man fortaler for hos College360.
”Ser man det fra den unge mands eller kvindes synspunkt – og fra deres forældre – så føles det som en usikker tilværelse, at man skal i gang med tre eller fire års uddannelse, men virksomheden vil kun skrive kontrakt for seks måneder. Derfor vil vi opfordre virksomhederne til at lave kontrakter for hele uddannelsesperioden. Så sender man et signal til den unge og forældrene om, at man er seriøs og ambitiøs, og det er nok ingen dum idé, når man mangler arbejdskraft,” siger Jesper Vang Falkenberg.
Ser man på virksomhederne, er 127 virksomheder godkendt til elever. AutoBranchen Danmark har mere end 300 medlemsvirksomheder på lakområdet, så der er basis for langt flere.
”Vi ved jo, at der er virksomheder, som tager både to og tre elever, så der er også nogen, der ikke tager en eneste, og det er beklageligt,” siger Rico Madsen.
Godkendelserne bliver lavet i et fællesskab mellem lak-konsulent Rico Madsen, der besøger virksomhederne og AutoBranchens ArbejdsgiverForening.
Fakta:
Antal elever på autolakerer
Sjælland Jylland/Fyn
2013 65 186
2014 46 151
2015 43 74+26
Efter ny reform med ændring fra 10 ugers grundforløb til 20 uger
2016 16 55
2017 17 71
2018 10 64