Landets bilforhandlerne forventer at kunne sælge langt flere elbiler, end der er på markedet. Forhandlerne peger dog stadig på udfordringer med rækkevidde, ladestandere og opladningstid. 

110 bilforhandlere og leasingselskaber, der er medlem af AutoBranchen Danmark, har i en medlemsundersøgelse svaret på deres forventninger til bilsalg mv. En af hovedkonklusionerne er, at der er langt større efterspørgsel på elbiler end både ny- og brugtvognsforhandlere og leasingselskaber kan levere: 

  • 14 procent forventer, at de vil kunne sælge 50 procent flere elbiler, end der kan leveres i den nuværende situation. 
  • 28 procent mener, at de ville kunne øge deres salg af elbiler med 25 procent, hvis bilerne kunne leveres.  
  • 25 procent forventer, at de kan sælge cirka 10 procent flere elbiler.  
  • 33 procent mener ikke, at de ville kunne sælge flere elbiler, hvis de var til rådighed.  

AutoBranchen Danmarks adm. direktør Gitte Seeberg er tilfreds med resultatet. 

”Det er positivt, at forbrugerne efterspørger elbiler, og det vil tage endnu mere fart, når bilfabrikkerne kan levere biler igen og brugtvognsmarkedet stilner lidt af. Den store efterspørgsel gælder både for nye og brugte biler, men nyvognsforhandlerne i undersøgelsen forventer at kunne sælge lidt flere elbiler end brugtvognsforhandlerne. Den forskel skal vi have jævnet, da der sælges markant flere brugte end nye biler i Danmark”, siger Gitte Seeberg. 

Rækkevidde, ladestandere og opladningstid giver stadig udfordringer for elbiler 

Respondenterne i undersøgelsen har også angivet hvilke udfordringer, udover leveringsproblemer, der står i vejen for større salg af elbiler. Her har ro om bilafgifterne og manglende ladestandere traditionelt set været topscorerne, men det er ændret nu, som Gitte Seeberg forklarer. 

”Flest (69 procent) svarer nu, at rækkevidden på elbiler giver udfordringer for salget af elbiler, skarpt forfulgt af ønsket om flere ladestandere og hurtigere ladetid. Interessant nok peger kun 44 procent på, at der behov for ro om bilafgifterne. Det viser, at bilafgifterne fra 2020 har givet sikre ro og forudsigelighed i afgiftssystemet, på trods af de mange udfordringer med at implementere afgifterne,” fortæller Gitte Seeberg. 

I undersøgelsen er det kun 10 procent, der svarer, at netværket af ladestandere er tilfredsstillende i deres lokalområde. Det er en lille fremgang ift. tidligere medlemsundersøgelser.