Reglerne om, at en bilforhandler ikke må modtage mere end 49.999 kroner kontant i en bilhandel, volder udfordringer. Særligt for forhandlere, som eksporterer biler.

Derfor kredsede sidste uges kurser om hvidvaskloven i Glostrup og Kolding særligt om det emne. Det fortæller Morten Schwartz Nielsen, der er partner og advokat hos Lund Elmer Sandager, og var AutoBranchen Danmarks underviser på de to kurser.

”Det er jo langt fra unormalt, at en udenlandsk opkøber kommer rundt og måske køber flere biler hos den samme forhandler, og så handler det om, hvorvidt handlerne er forbundne med hinanden. Det kan være indviklet, og vi afventer en højesteretsdom, som skulle komme om et par måneder,” fortæller Morten Schwartz Nielsen.

Højesteretsdommen skal afgøre et forhold, hvor en forhandler var tiltalt i 189 forhold, men i første omgang blev frifundet for 170 af dem. I nogle tilfælde havde forhandleren modtaget mere end 49.999 kroner, og så var der ingen tvivl.

”For mange bilforhandlere handler hvidvaskloven udelukkende om kontantforbuddet. Men hvis man også driver leasing, så er det langt mere omfattende, og det kom måske bag på mange,” fortæller Morten Schwartz Nielsen.