Selvanmelder-ordningen, hvor bilforhandlere eller firmaer værdifastsætter et køretøj, har fået en mild ansigtsløftning af Motorstyrelsen. En revideret guide vejleder til, hvordan man fastsætter værdien på personbiler, varebiler og motorcykler – det gælder ved import, eksport, nedvejning og når køretøjet går fra gule til hvide plader.

Motorstyrelsens retningslinjer for værdifastsættelse er både for virksomhedernes erfarne prisfastsættere og helt nye selvanmeldere.

Den seneste guide tilfører dog ikke meget nyt, som bilforhandlerne skal forholde sig til. Kun et enkelt område er ændret, og det er beløbet for godtgørelse ved toldsyn, som stiger fra 300 til 400 kr.

Hele guiden finder man på Skats hjemmeside på det her link.

Politisk uvejr

Selv om Motorstyrelsen løbende forsøger at opdatere branchen på de nyeste regler, har folketingets skatteordførere og ikke mindst skatteminister Karsten Lauritzen (V) i den seneste tid rettet en skarp kritik mod ordningen. Det er med baggrund i en rapport fra Statsrevisorerne tilbage i oktober 2018, som afdækkede massiv svindel på området. Derfor ønsker politikerne at lukke ordningen, hvilket kommer til at omfatte både eksport- og importbiler.

Indtil selvanmelderordningen er endelig lukket, skærpes den løbende kontrol med virksomhederne. Hvis Motorstyrelsen konstaterer svindel med eksportgodtgørelserne, vil styrelsen sætte hårdt ind med bøder og forbud. Ifølge en politiske aftale ansættes der op mod 50 personer ekstra i Motorstyrelsen til kontrol.