Alt for mange sanktioneringer i forbindelse med momsregistreringer og et væld af tvangsopløsninger på grund af svig. Det er ifølge Erhvervsstyrelsen konklusionen, når styrelsen kigger på virksomhedsformen iværksætterselskab (IVS).

Derfor vil erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) afskaffe selskabsformen og i stedet inden for to år skubbe nuværende og altså fremtidige selskaber over i anpartsformen, ApS. Det er essensen i et nyt lovforslag, som Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget på Christiansborg førstebehandlede i sidste uge.

Et IVS kan stiftes for bare 1 kr. i startkapital, men som modkrav skal selskabet  i stedet spare 25 procent af det årlige overskud op indtil selskabskapitalen og en særlig reserve udgør 50.000 kr. IVS’er er omfattet af selskabsloven. Men på grund af svindel og tvangsopløsninger vil ministeren i stedet lukke modellen og sænke kravet til at lave et anpartsselskab fra 50.000 kr. til 40.000 kr.

Hos AutoBranchen Danmark er juridisk chef og advokat Eylem Ünüvar tilfreds, hvis der politisk bliver skredet ind over for en selskabsform, som i visse tilfælde er uhensigtsmæssig.

“Det skal naturligvis være nogenlunde billigt at starte et firma i Danmark. Omvendt kan vi se, at gæld mellem iværksættervirksomheder og så leverandører og andre samarbejdspartnere desværre resulterer i, at iværksætterselskab slipper på grund af konkurs og opløsning. Det holder ikke”, siger Eylem Ünüvar.

Skal holdes overskueligt

På mødet for 1. behandling gjorde Rasmus Jarlov det klart, at man er nødt til at lukke ned for de uretmæssigheder, som selskabsformen har ført med sig. I stedet mener han, at det er en fin balance at ligge snittet ved 40.000 kroner og give iværksætterselskaberne to år til at omlægge sig selv til anpartsselskaber. Men hvis man ikke har 40.000 kroner til et selskab, er der stadig en anden mulighed:

“Jeg vil gøre opmærksom på, at der også stadig væk findes personlige selskaber, som man kan starte, uden at det koster noget som helst. Det koster ikke noget at have et personligt selskab. Der hæfter man så fuldt ud for de penge, man kommer til at skylde, men det betyder altså stadigvæk, at man ikke behøver at have 40.000 kr., før man kan gå i gang med at drive virksomhed”, fortalte erhvervsminister Rasmus Jarlov på mødet på Christiansborg.

Ministeren ønsker dog ikke at oprette endnu en selskabsform, fordi muligheder for at starte et selskab skal holdes overskuelige.

Der er i perioden 2014 til 2017 oprettet omkring 40.000 iværksætterselskaber. Hvis lovforslaget går igennem giver det desuden myndighederne mulighed for at tvangsopløse de iværksætterselskaber, som ikke er omregistreret til anpartsselskaber inden udløbet af fristen på to år.

Lovforslaget skal behandles tredje gang den 4. april 2019, hvor loven kan vedtages.