AutoBranchen Danmark har længe kæmpet for, at der kommer større fokus på fusk med kilometertællerne i biler. Det omfatter primært, at det skal være ulovligt at kunne spole kilometertælleren tilbage på en bil.

Den kamp bærer foreløbigt frugt i Danmark, hvor den nye transportminister Benny Engelbrencht (S) umiddelbart efter sommerferien vil kigge på, hvordan man kan komme problemet til livs. Han bakkes nu også op af et bredt flertal på Christiansborg.

Forleden var DR forbi Bestyrelsesmedlem og formand for brugtvognsudvalget Jon Slot Hansen fra Kraft Biler A/S. Her var budskabet klart: Et forbud er nødvendigt.

“Hvis man laver dokumentfalskneri, kommer man i fængsel. Men hvis man spoler kilometertælleren tilbage på en bil, er der i Danmark desværre ikke den store konsekvens. Det er noget, der ville være rigtig godt at komme til livs for alle parter. Herunder os som bilforhandler”, fortæller Jon Slot Hansen i tv-indslaget.

Kig på Belgien

I dag kan kilometerspoling udføres fuldt lovligt i Danmark, så længe det oplyses ved videresalg. Desværre sker det typisk ikke.

Den mest effektive måde at komme problemet til livs på er obligatoriske og digitale logbøger på bilerne. På den måde kan man eliminere kilometerfusk og højne forbrugersikkerheden, så bilkøberne er sikre på, at antallet af kilometer vist i bilens display også er det rigtige. Det har man gjort i Belgien, hvilket har nedbragt antallet af sager med svindel markant, fortæller DR i indslaget.

Du kan se hele indslaget med Jon Slot Hansen her. Hvis afspilleren ikke automatisk finder indslaget, starter det ved 11:33.