Danmark har fået en ny regering og blandt både Socialdemokrater, Radikale, SF’ere og politikere fra Enhedslisten taler de varmt om elbiler, når det kommer til transportpolitik. En ny undersøgelse fra AutoBranchen Danmark, foretaget blandt 141 medlemmer, afdækker de væsentligste bekymringer og spørgsmål, som danske forbrugere har i købsprocessen for elbiler.

AutoBranchen Danmarks undersøgelse i Berlingske Business fra den 27. juni 2019.

80% af de adspurgte bilforhandlere fortæller, at elbils-kunder stiller flere spørgsmål end andre kunder. Især bekymringen om bilafgifterne fylder. Det skyldes politisk slingrekurs de senere år, og det smitter af på forbrugernes tillid til elbilerne, når der regnes på økonomien fra køb, daglig drift, vedligeholdelse og brugtpriser.

Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark, følger op:

”Bilforhandlerne møder mange kunder, som er forvirrede over skiftende priser på elbiler. Bilafgifter har desuden stor betydning for brugtbilsmarkedet, og derfor skal den nye regering præsentere en langsigtet plan for afgifter på elbiler og biler generelt. Ellers kan det blive svært at overbevise forbrugerne om, at det er rentabelt at køre grønt”, siger Gitte Seeberg.

Du finder flere baggrundstal på linket her:

PDF: Sådan oplever forbrugerne købsprocessen med elbiler. 

Kør med på grøn omstilling

49% af de adspurgte forhandlere i undersøgelsen fortæller, at forbrugerne er interesserede i elbiler, fordi de gerne vil køre i en miljøvenlig bil og være en del af den grønne omstilling. Omvendt går en del bekymring på den infrastruktur, som skal være på plads før en grøn omlægning af transportområdet for alvor tager fart.

”En del bilmærker har elektriske biler i sortimentet, men bilerne skal også have strøm, når de har forladt forhandleren. Forbrugerne har krav på at vide, hvordan politikerne mener, vores infrastruktur på el skal hænge sammen. Det er vigtigt i en hverdag med børn, arbejde og indkøb”, fortæller Gitte Seeberg.

Branchen er klar til flere elbiler

Lige nu reparerer over hver tredje af de adspurgte AutoBranchen Danmark-medlemmer elbiler på deres værksted. Samtidig har over syv ud af ti virksomheder sørget for, at de ansatte har den rette uddannelse og de korrekte certificeringer til at håndtere elbiler.

”Undersøgelsen viser dog, at mange værksteder stadig er forbeholdne over for at satse på elbiler. Det forklares med, at hverken forbrugerne eller branchen føler sig sikre på, hvad der sker med elbilernes afgifter, hvilket smitter kraftigt af på salget og dermed i sidste instans arbejdet på værkstederne og i salgslokalerne”, siger Gitte Seeberg.