Preben Kjær, der var direktør for AutoBranchen Danmark (DAF) i perioden fra 1993 til 2010, døde onsdag den 14. september efter flere års sygdom.   

Da Preben Kjær blev ansat i DAF fra den 1. februar 1993, var der generelt mismod blandt bilforhandlerne. 1992 var for fjerde år i træk præget af et elendigt nybilssalg, og Preben Kjær satte med det samme et reformarbejde i gang sammen med DAF’s nye formand og bestyrelse. Politikerne skulle overbevises om en skrotpræmie på gamle biler, og der skulle indføres et nyt kvalitetssystem for branchen.  

Preben Kjær kom med en baggrund fra kommunikation i store virksomheder som Falck og SAS, og han var stærk til at få sine budskaber igennem.   

Efter samtaler med branchefolk, der kendte Preben Kjær, fornemmer man, at der her var tale om et ganske særligt menneske. 

Tidligere bestyrelsesformand Allan Meiniche var med til at ansætte Preben Kjær i 1993, og det kom han aldrig til at fortryde.  

“Vi havde 84 ansøgere til direktørstillingen, og de fleste var jo ret kvalificerede. Preben Kjær havde skrevet bogen “Sig det som det er”, den købte jeg for at blive lidt klogere på ham, og da jeg havde læst den, var jeg ikke i tvivl om, at han skulle være vores nye direktør,” fortæller Allan Meiniche. 

På Christiansborg blev Preben Kjær et kendt ansigt. AutoBranchen Danmarks nuværende adm. direktør, Gitte Seeberg, var skattepolitisk ordfører for de konservative og husker, at der var mange møder med Preben Kjær.  

”Han var en dygtig lobbyist” siger Gitte Seeberg. 

Efter lige præcis et stærkt lobbyarbejde fra Preben Kjær og DAF-bestyrelsen, vedtog regeringen i 1994 en skrotafgift, som genskabte optimismen i autobranchen. Danskerne strømmede nu til bilforhandlerne med deres gamle biler, som de nu kunne få statspenge for at skille sig af med. Over de næste fem år steg bilsalget med 30-40 procent. 

“Preben Kjær og Allan Meiniche havde meget på hjertet. De brændte virkelig for sagen, og samtidig var de altid i godt humør, når de kom på besøg på Christiansborg. Jeg udarbejdede i midten af 90erne et biloplæg som handlede om fremtidens bilafgifter. Mere konkret et forslag om en teknisk baseret afgift. Godt inspireret af inspireret de tanker, Preben Kjær og Allan Meiniche kom med. Jeg kaldte dem for “ autobranchens tæskehold”, og det var kærligt ment, for de var nogle herlige mennesker,” fortæller Gitte Seeberg.  

Allan Meiniche fortæller også, at Preben Kjær altid var et skridt foran. Han havde masser af ideer til udvikling af branchen, og han gjorde blandt andet Danmark til foregangsland med skrotpræmien, som blev indført, mens Preben Kjær var direktør.  

“Preben var eminent til samarbejde. Han var god til at samle folk, så vi kunne tackle problemstillinger.  

Preben Kjær bisættes fredag den 23/9 klokken 14 fra Skt. Katharina Kirke i Store Heddinge. Familien meddeler, at alle, der kendte Preben, er velkomne.