Landets kommuner bør med høj hastighed opsætte endnu flere ladestandere, så det flotte salg af grønne biler kan fortsætte. AutoBranchen Danmark har rettet direkte appel til nyvalgte kommunalbestyrelser

En af autobranchens store succeser i 2021 var salget af grønne biler, der kulminerede i årets sidste måned, hvor de grønne biler i december udgjorde et stykke over halvdelen af alle nye biler.

De mange nye opladelige biler har dog lagt et øget pres på ladestanderne rundt omkring i landet. Især ved lynladerne oplever flere og flere bilister, at der er af og til lange køer.

Så for at holde fast i det flotte salg af grønne biler fra 2021, er det afgørende, at udbygningen af ladestandere kommer gevaldigt op i fart, lyder det fra AutoBranchen Danmark.

Derfor har alle landets nyvalgte kommunalbestyrelser, der tog hul på valgperioden 1. januar, modtaget et brev fra Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark, med en opfordring til at få endnu mere gang i udbygningen af ladestanderinfrastrukturen.

Salg 219 gange højere på fire år

Forrige kommunalvalg faldt i 2017, hvor der i alt blev solgt 114 elbiler. I 2021, hvor det netop sidste kommunalvalg som bekendt fandt sted, var tallet 24.917. Det er 219 gange højere. Dertil kommer et endnu større salg af plugin-hybrider, som også gerne skal lades op – og lades op ofte, hvis de skal leve op til deres grønne betegnelse.

“Vi har i den forgangne valgperiode set en helt vild og helt vild positiv udvikling i antallet af grønne biler. Den udvikling skal gerne fortsætte, og derfor er det nødvendigt, at kommunerne bidrager endnu mere til, at ladeinfrastrukturen ikke bryder sammen. Markedet og staten kan klare en stor del, men kommunerne kan i den grad også bidrage. Det håber jeg, de vil gøre,” siger Gitte Seeberg.

Hun har i sit brev til kommunerne blandt andet peget på muligheden for kommunal medfinansiering af ladestandere som et af de værktøjer, kommunerne kan kaste sig over.

Der er frem mod 2030 planlagt 630 nye ladepunkter langs statsvejene, men det er for lidt, har analyser fra FDM, Danmarks Tekniske Universitet og Dansk E-mobilitet vist.

“Det skal være let og bekvemt at skifte til en elbil uanset hvor i landet, man bor. Og jeg håber, at det er tilfældet, når den valgperiode, som kommunalbestyrelserne lige har taget hul på, slutter om fire år. Derfor min klare opfordring til alle de nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer,” siger Gitte Seeberg.