Statsminister Mette Frederiksen har efter pressemødet her til aften efterladt en hel branche i et kulsort mørke.

 

Flere forhandlere fortæller om et bilsalg på omkring 10% i forhold til, hvad det plejer at ligge på for en almindelig januar måned. Årsagen skyldes primært den tvangslukning, som bilforhandlerne er fanget i og lige nu har fået at vide, bliver forlænget frem til den 28. februar. Salgsafdelingerne skal holde lukket, selvom langt størstedelen af forhandlerne har tusindvis af kvadratmeter, hvor der kan holdes god afstand mellem kunder og personalet.  

 

”Det er som at blive ramt af en virkelig hård mavepuster efter statsministerens pressemøde her til aften. Forhandlere med tusindvis af kvadratmeter er tvunget til at holde lukket, selvom der kan holdes overordentlig god afstand i forretningerne. Bilforhandlere har ikke kun mange kvadratmeter indenfor. Mange har også udendørsområder, hvor smitterisikoen er endnu lavere”, siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

 

Lav branchespecifik åbning 

Hun efterlyser, at politikerne begynder at kigge på brancherne særskilt og tager med i betragtningerne, at nogle virksomheder råder over meget store forretningsarealer, hvor der normalt er få kunder på samme tid.  

 

“Den her pandemi er ikke overstået i morgen. Vi kommer til at leve med den i lang tid. Vi appellerer til politikerne om at finde branchespecifikke løsninger, så mest muligt af erhvervslivet kan holdes kørende. Det er helt ulogisk, at vi ikke kan få lov til at holde åbent eller i det mindste få at vide, hvad der skal til for, at forretningerne kan åbnes igen og selvfølgelig på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Den her onesizefits-all lukning af brancher, kan man simpelthen ikke være bekendt”, siger Gitte Seeberg og tilføjer:  

 

“Biler bidrager med over 50 mia. kroner årligt i statskassen. Det er på alle måder vigtigt at få gang i salget igen, så der også kan komme penge i statskassen, og vi kan holde på så mange medarbejdere som muligt i forretningerne. Det er en meget bekymrende situation, vi ser ind i”, siger Gitte Seeberg. 

 

Forhandlere er dobbeltramt  

Oveni tvangslukningen forventes det, at bilforhandlerne skal lave store udlæg for staten. Op til 20 mio. kroner kan nogle forhandlere risikere at skulle indbetale mere i registreringsafgift. Det sker på et tidspunkt, hvor salgslokalerne er lukkede. Årsagen er, at de nye bilafgifter først kan administreres af SKAT’s IT-systemer til juni. Værst ser det ud med de grønne biler, hvor registreringsafgiften midlertidigt er blevet tredoblet fra januar til juni. Det er ikke blevet oplyst, hvornår udlægget kan tilbagebetales til forhandlerne.  

 

“Det svarer til, at man lige pludselig får meget højere regninger sendt til sin e-boks for en ydelse, man er vant til at betale. Men nu bliver man bedt om at betale mere for varen i et halvt års tid, hvorefter man så vil få pengene retur. Man ved bare ikke hvornår. De arbejdsbetingelser presser forhandlere hårdt i øjeblikket. Der er givet henstand i registreringsafgiften for marts måned. Det burde selvfølgelig gælde indtil SKAT er på plads med IT-systemerne og kan håndtere afgifterne”, afslutter Gitte Seeberg.