(Bemærk, at artiklen er udgivet 15. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)
En ny trepartsaftale om lønkompensation vil være med til at forhindre mange fyringer i erhvervslivet. Aftalen giver mulighed for at sende medarbejdere hjem med løn under visse betingelser.
Det sker efter, at arbejdsmarkedets parter søndag blev enige om en ny trepartsaftale, som skal forhindre massefyringer i det private erhvervsliv.
Aftalen sikrer, at privatansatte kan sendes hjem af arbejdsgiver med lønkompensation fra staten i stedet for at blive fyret. Aftalen skal formelt vedtages i Folketinget, men det er en formalitet.
Når aftalen vedtages, vil den være gældende med tilbagevirkende kraft fra 9. marts frem til 9. juni. Aftalens vigtigste punkter er fremhævet her:
Disse krav skal være opfyldt
- Virksomheden skal stå over for at afskedige 30 procent af medarbejderstaben eller mindst 50 personer.
- Antallet af medarbejdere tilknyttet ordningen kan variere efter virksomhedens behov i hele eller dele af perioden.
- Virksomheden skal efterfølgende kunne dokumentere gennem revisorkontrol, at medarbejderne har været hjemsendt i den pågældende periode.
Det skal du vide om lønkompensationen
- Staten betaler 75 procent af lønnen.
- Arbejdsgiver betaler 25 procent af lønnen.
- Medarbejderen skal afholde 5 dages ferie, feriefridage, afspadsering eller fri.
- Hvis medarbejderen ikke har opsparet ferie/feriefridage, afholdes de fem dage for egen regning. Der kan også være mulighed for at overføre feriedage fra næste ferieår.
- Statens kompensation kan maximalt udgøre 75 procent af lønnen eller maximalt 23.000 kr. pr. måned.
- For timelønnede kan kompensationen maximalt udgøre 90 procent eller 26.000 kr. pr. måned.
Utrolig vigtig aftale
AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg er meget glad for den nye aftale om lønkompensation.
”Det er helt afgørende for autobranchen og andre brancher, der bliver hårdt ramt af ”nedlukningen” af Danmark, at de har et alternativt til at fyre medarbejderne. Massefyringer vil være en katastrofe for både medarbejdere, virksomheder og staten. Derfor vil jeg opfordre autobranchen til at benytte dette unikke tilbud”, siger Gitte Seeberg, der fortsætter.
”Denne aftale er et stort skridt i den rigtige retning, men vi har stadig behov for at finde løsninger til de selvstændige. Der kan også blive behov for at kigge på nogle branchespecifikke løsninger til autobranchen, som vi forventer, vil blive hårdt ramt af et faldende bilsalg og omsætning på værkstederne”, siger Gitte Seeberg.
Grundet vedtagelsen i Folketinget vil det først blive muligt at ansøge om lønkompensation i uge 13, men aftalen har som beskrevet tilbagevirkende kraft til 9. marts. Dansk Erhverv har lavet en vejledning til ansøgning om lønkompensation, som du kan læse her.