AutoBranchen Danmark kunne den 23. marts 2020 fortælle om Arbejdstilsynet, der vil gøre op med brug af lim, som indeholder isocyanater, når værksteder skifter ruder på biler. Limtypen kan nemlig være allergifremkaldende og i værste fald kræftfremkaldende.

Derfor vil Arbejdstilsynet gå til både bilproducenterne og importørerne i Danmark for at påvirke dem til at godkende brugen alternative produkter, når der skiftes ruder på biler. Især når det drejer sig om garantireparationer.

Husk fokus på sikkerhed

AutoBranchen Danmark har modtaget henvendelser fra branchen for rudelim, der mener, at artiklen mangler fokus på sikkerhed. De såkaldte MS polymer-limtyper, som er mere miljøvenlige, er ikke nødvendigvis lige så sikre, som de udbredte PU-limtyper, der normalt bruges.

Rudelim-branchen fremhæver, at bruge af PU-rudelim er foreskrevet fra bilproducenternes side, og at den type lim følger sikkerhedskrav, som bilproducenterne stiller.

Kan ødelægge lim-fladen

Ifølge rudelim-branchen udgør forruden på en bil nemlig en stor del af bilens samlede konstruktion, og derfor er det vigtigt at bruge den foreskrevne rudelim ved rudeskift.

Ifølge rudelim-branchen har en MS-polymerlim og kan heller ikke få de samme styrker og egenskaber som en PU-rudelim. Udover det kan den limtype også ødelægge limfladen forud for næste rudeskift, da nogle PU rudelime har svært ved at hæfte på en MS-polymer rudelim.

Nødvendigt fokus på miljø

Nicky Bobak er chef for AutoBranchen Danmarks Videncenter og er i dialog med både rudelim-branchen og Arbejdstilsynet om den konkrete sag. Han påpeger:

“Det er naturligvis vigtigt, at fungerende rudelim ikke erstattes med produkter, hvor man ikke kan stå inde for sikkerheden og kvaliteten. Det gælder både med hensyn til hærdehastighed, hårdhed, brudstyrke, brudforlængelse, rivstyrke, forskydningsstyrke og så videre”, siger Nicky Bobak og fortsætter:

“AutoBranchen Danmark har ikke i sinde, at sikker rudelim skal tages af markedet og erstattes af lim af en dårligere kvalitet. Men vi som organisation har som opgave at gå ind i en dialog med Arbejdstilsynet, når myndighederne er på udkig efter mere miljørigtige produkter ved rudeskift. Og hvis man kan sætte skub i den udvikling hos bilproducenterne, er vi tilfredse”.

  • Du læser artiklen om giftig rudelim og Arbejdstilsynet på det her link.