(Bemærk, at artiklen er udgivet 30. marts 2020 og at hjælpepakker, lovgivning og øvrige tiltag i corona-krisen kan have ændret sig. Gå til vores tema-univers for de nyeste historier)
Dette er en juraklumme udgivet i Motor-magasinet den 27/3 2020 og skrevet af Ida Nynne Daarbak Jensen, jurist hos AutoBranchen Danmark.
Kraftig nedgang i omsætningen, virksomhedens udgifter, herunder løn til medarbejdere. Mange forhandlere, værksteder og autolakerer står over for en kommende periode med mindre salg, færre værkstedsreparationer og færre ordrer i bøgerne som følge af corona-virussen i Danmark. Der er i sagens natur også brug for mindre arbejdskraft, når der er mindre at lave.
Genveje til corona-tema
Hvordan skal virksomheder eksempelvis sende medarbejdere hjem og samtidig spare lønudgifter. Nedenfor vil jeg beskrive nogle af de muligheder, virksomheder har i denne historiske situation.
Trepartsaftale om lønkompensation
Regeringen og arbejdsmarkedet parter indgik 15. marts 2020 en aftale om lønkompensation på det private arbejdsmarked.
Aftalen omfatter fyringstruede medarbejdere, hvor virksomheden, som et alternativ til opsigelse, kan sende medarbejderne hjem med løn, og uden at de arbejder. Virksomheden kan herefter opnå lønkompensation. En forudsætning for lønkompensationen er, at virksomheden ikke samtidig afskediger som følge af økonomiske årsager.
Hvis hjemsendelse fremgår af den overenskomst virksomheden har, skal virksomheden vælge mellem at anvende denne ordning eller lønkompensation.
Ordningen gælder også for funktionærer og andre områder, hvor der ikke er mulighed for hjemsendelse.
Aftalen gælder for lønmodtagere i private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramt, som følge af COVID-19 og derfor står over for at skulle varsle afskedigelser for minimum 30% af medarbejderstaben eller flere end 50 ansatte. Den midlertidige ordning er gældende fra den 9. marts til den 9. juni 2020.
Lønkompensation for funktionærer udgør 75% af medarbejderens løn, dog maksimalt kr. 23.000 pr. måned. For ikke-funktionærer udgør kompensationen 90%, dog maksimalt kr. 26.000 pr. måned.
Den enkelte lønmodtager, som virksomheden søger lønkompensation til, skal anvende ferie og/eller afspadsering på op til fem dage, da dagene skal beregnes forholdsmæssigt i henhold til hjemsendelsesperioden. Hvis medarbejderen ikke har ferie, afspadsering mv. svarende til fem dage, skal der afholdes tjenestefri uden løn eller anvendes dage fra det nye ferieår.
Varsling af ferie
Kan virksomheden varsle ferie, hvis der er mindre arbejde på grund af mistede ordrer? Virksomheden kan altid varsle ferie afholdt efter de gældende regler i ferieloven. Hovedferie skal varsles med tre måneder, og restferie skal varsles med en måned.
Hvis særlige omstændigheder foreligger, f.eks. akut råstofmangel, uforudseelig forsinkelse eller undergang af en afgørende materialeleverance, kan disse varsler dog fraviges.
På baggrund af regeringens udmelding den 11. marts 2020 om nedlukning af store dele af Danmark er det AutoBranchen Danmarks vurdering, at der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at ferielovens varsler kan fraviges, hvis virksomheden er ramt af COVID-19. Virksomhederne vil derfor kunne varsle ferie afholdt straks.
Virksomhederne vil ligeledes kunne varsle feriefridage afholdt straks.
Afspadsering og arbejdsplanlægning
Kan virksomheden bede medarbejderne afspadsere overarbejde eller ændre de eksisterende arbejdstidsplaner?
På baggrund af regeringens udmelding den 11. marts 2020 om nedlukning af store dele af Danmark er det AutoBranchen Danmarks vurdering, at virksomhederne kan varsle evt. opsparede afspadseringstimer afholdt straks.
Virksomhederne vil endvidere kunne indgå aftale med medarbejderne om ændring af de eksisterende arbejdstidsplaner straks eller med kort varsel. Hvis virksomheden og medarbejderen ikke kan blive enige om et kortere varsel, gælder reglerne i den relevante overenskomst, hvilket på butiksoverenskomstens område betyder, at ikke-væsentlige ændringer i arbejdstidsplanen kan gennemføres med 4 ugers varsel.
Kan faldende omsætning betyde fyrringer?
Ja, som ved enhver anden situation med såkaldt arbejdsmangel kan virksomheden vælge at foretage driftsmæssige opsigelser. De almindelige regler for gennemførelse af opsigelser vil som udgangspunkt være gældende.
Virksomheden bør dog også overveje, om man som alternativ til opsigelse kan anvende trepartsaftalen om lønkompensation.
Som følge af regeringens udmelding den 11. marts 2020 vil der – afhængig af mulighederne i de enkelte overenskomster – evt. kunne ske hjemsendelse af timelønnede medarbejdere uden løn grundet force majeure.
Arbejdsfordeling kontra opsigelser
Ja, som alternativ til opsigelser kan virksomheden overveje at etablere arbejdsfordeling, hvorefter medarbejderne ikke er fuldt beskæftigede, men arbejder nogle dage med løn fra arbejdsgiveren, mens de går ledige de andre dage. Medarbejdere, som er medlem af en A-kasse, får supplerende dagpenge for de dage, de er ledige.
Regeringen har besluttet at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomhederne hurtigere kan tilpasse sig den aktuelle situation.
Arbejdsfordeling kan nu igangsættes, så snart den er anmeldt til jobcentret. Dermed suspenderes det nuværende krav om, at en arbejdsfordeling skal anmeldes til jobcentret senest en uge før, at den kan træde i kraft.
Der kan også skiftes mellem typerne af arbejdsfordeling, når en cyklus i arbejdsfordelingen er afsluttet. Det indebærer, at ordningen bliver mere smidig, så tilpasninger til produktionen kan ske hurtigere.
I en række overenskomster er der direkte adgang til at etablere arbejdsfordeling. Her skal overenskomstens regler i øvrigt følges.
På områder, hvor der ikke er overenskomst, eller hvor overenskomsten ikke indeholder regler om arbejdsfordeling, kan der indgås en kollektiv aftale mellem dig som arbejdsgiver og dine ansatte.
Arbejdsfordeling har til formål at give mulighed for at tilpasse arbejdstiden i en situation, hvor arbejdspladsen er ramt af kortvarig arbejdsmangel og dermed undgå opsigelser. Arbejdsfordeling kan i udgangspunktet etableres i en begrænset periode på maksimalt 13 uger.
Arbejdstiden skal være nedsat med mindst 2 hele dage pr. uge eller med 1 uges arbejde på fuld tid fulgt af 1 uges ledighed. Fordelingen kan dog også være tilrettelagt med 2 ugers arbejde på fuld tid fulgt af 1 uges ledighed eller med 2 ugers arbejde på fuld tid fulgt af 2 ugers ledighed.