I denne artikel får du et overblik over, hvilke firmaer, der udbyder opladning til plugin- og elbiler.

De fleste i autobranchen har hørt om et eller flere firmaer, der opsætter og driver ladestandere, men hvor mange er der egentlig? Hvem har abonnementer og hvem har ikke? Det kan du finde svar på i denne artikel.

At vælge en udbyder af strøm til sin el- eller pluginhybridbil er ligesom at vælge et mobilabonnement. Du kan få en fast pris om måneden afhængig af dit forbrug, eller du kan betale for det, du bruger. Hvis du har behov, kan du også købe en ladestander til din privatadresse eller firmaadresse.

E.ON
Danmarks største ladeoperatør har over 1500 ladepunkter i hele landet. Det europæiske energiselskab tilbyder mange forskellige pakkeløsninger, der afhænger af forbrug, hvor bilen skal parkeres mv. Netværket af ladestandere er fordelt over hele landet og er koncentreret langs hovedfærdselsårer og trafikale knudepunkter. Netværket består af både hurtigladere og almindelige ladestandere.

E.ON har i samarbejde med Clever lavet et samarbejde, hvor de opsætter hurtigladere langs det danske motorvejsnet.

Clever
Clevers forretning har mange lighedspunkter med E.ONs. Det er en stor operatør, der tilbyder abonnementsordninger til både privatadresser og offentlige ladestandere. Clever bryster sig af at have ”Danmarks stærkeste ladenetværk”, der bl.a. tæller mange hurtigladere på centrale placeringer.

Clever meddelte i januar, at de opsætter yderligere 400 ladestandere i København og på Frederiksberg plus 100 ladestandere til resten af landet, der primært opstilles i Aarhus, Aalborg og Odense.

Sperto
Sperto adskiller sig fra de andre udbydere af ladestandere ved ikke at have en abonnementsordning. Hos dem betaler man per kWh, man”tanker”, til en pris, der er væsentlig lavere, end hvis en clever-kunde skal lade op på en E.ON-ladestander eller omvendt. Virksomheden tilbyder opladning via hjemmebokse, almindelige ladestandere og via hurtigladere. Spertos offentligt tilgængelige ladenetværk er dog betydeligt mindre end Clever og E.ONs.

Ionity
Ionity er et joint venture mellem BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company og Volkswagen Group med Audi samt Porsche. Målet er at opsætte 400 hurtigladere ved Europas hovedfærdselsårer. I Danmark findes der pt. 5 Ionity stationer langs motorvejsnettet. Betaling er ofte inkluderet i kundeaftaler med førnævnte bilfabrikanters biler. Ellers kan den finde sted via en kundeapp eller et kundekort.

Tesla
Telsa har lavet deres eget netværk af superchargers i Danmark, som kun kan benyttes af Teslaer. Tilsvarende tilbyder Tesla også opsætning af private ladestandere.