De ældre dieselbiler er blevet sværere at afsætte, viser en analyse fra Bilbasen. De senere års miljødebat har øget forbrugernes opmærksomhed på dieselbilernes euronorm.

Dieselbilerne har fyldt meget i det seneste års debat om klima og miljø. Dieselbilerne er af mange blevet udråbt som den primære årsag til luftforurening i de større byer. Selvom rapporterne om partikelforurening stritter i begge retninger, og dieselbiler udleder mindre CO2 end benzinbiler og i nogle tilfælde end hybridbiler, så har forbrugerne valgt side. Dieselbilerne, i særdeleshed de ældre dieselbiler, er ikke længere et attraktivt valg for mange danskere.

Bilbasens analyse viser, at der er 20 procent flere dieselbiler til salg, end der efterspørges. For Euro 5 dieselbiler er forskellen på hele 200 procent. AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg, er ikke overrasket over, at de ældre dieselbiler bliver fravalgt af forbrugerne.

”Dieselbiler har generelt fået et dårligt ry i de senere år. Det er ærgerligt, fordi dieselbiler for mange danskere er det mest fornuftige fossile valg pga. brændstofseffektivitet og dermed lavere CO2-udledning. Men vi skal af med de ældre dieselbiler uden partikelfiltre, som bidrager til luftforureningen i byerne, og derfor bliver udelukket fra de kommende miljøzoner. Bilkøberne reagerer blot på den udvikling”, siger Gitte Seeberg.

Det store problem er, at danskerne efterspørger Euro 6 dieselbiler, men ifølge Bilbasen er det kun en tredjedel af de danske dieselbiler, der lever op til Euro 6 normen. De mange ”ældre” dieselbiler er derfor ikke lette at komme af med. Ifølge analysen er den gennemsnitlige salgstid for en Euro 5 dieselbil på 98 dage, hvorimod Euro 6 dieselbilerne kun er til salg i 62 dage.

Seneste nyheder