Motorstyrelsen har under Covid-19 midlertidigt lukket for, at udenlandske chauffører i at afhente prøvemærker, der skal benyttes ved eksport af biler. Nu åbnes der op igen.

I midten af marts valgte Motorstyrelsen at lukke de fire motorekspeditioner ned af hensyn til smittefaren ved Covid-19. Dermed overgik al behandling i ekspeditionerne til at foregå digitalt, hvilket har været et problem for udenlandske chauffører, fordi den digitale ekspedition kræver et dansk CPR-nummer.

Motorstyrelsen har nu lavet en midlertidig løsning, så bileksportørerne kan bestille prøvemærker til udenlandske chauffører. Det er en løsning, der glæder AutoBranchen Danmarks adm. direktør, Gitte Seeberg, der længe har fremhævet problemerne for eksportørerne.

”Grænselukningen og nedlukningen har givet mange gener for autobranchen, som myndighederne hidtil ikke har handlet på. Derfor er det glædeligt, at eksportørerne igen får mulighed for at benytte udenlandske chauffører. AutoBranchen Danmark har på baggrund af henvendelser fra eksportørerne været i dialog med Motorstyrelsen, hvor vi har bedt om bedre vilkår til eksportørerne”, siger Gitte Seeberg.

Udover problematikken med prøvemærkerne har AutoBranchen Danmark også bedt Motorstyrelsen om at lempe reglerne for betaling af sagsbehandlingsgebyret ved udbetaling af eksportgodtgørelse og dokumentationskravene hertil.

Sådan bestiller du prøvemærker til eksport

Du bestiller prøvemærkerne i Motorregisteret med dit eget cvr-nr. ved at følge vejledningen nedenfor.

  1.  Vælg først Plader, derefter Bestil specialplade og så Bestil prøvemærke.
  2. Fremsøg køretøjet og lås det op med koderne fra registreringsattesten.
  3. Oplys begrundelse og ønsket gyldighedsperiode for prøvemærkerne.
  4.  Ved Levering markeres punktet: Afhent. Skriv din mailadresse. Du skal ikke udfylde de øvrige linjer.
  5. Godkend bestilling.

Efter bestillingen skal du informere Motorstyrelsen om, hvilken chauffør der skal føre køretøjet. Det gør du ved at følge nedenstående:

  1. Kontakt os via kontaktformularen på skat.dk.
  2. Vælg først Bil og Motor, derefter Import og Eksport og så Prøvemærker.
  3. Ændr overskriften til: Prøvemærker eksport.
  4. Vedhæft dokumentation i form af billedID (pas eller kørekort) på chaufføren, oplys adresse samt fødselsdato på chaufføren og stelnummer eller prøvemærkenummer. Har chaufføren et AKR-nummer, skal du også oplyse dette.

Når Motorstyrelsen har modtaget din henvendelse, oprettes en manuel tilladelse, som sendes retur som PDF-fil via kontaktformularen.

Motorstyrelsen oplyser, at de forventer at svare hurtigst muligt og senest samme dag, hvis henvendelsen modtages inden kl. 14.

Tilladelsen printes og udleveres til chaufføren, som medbringer tilladelsen til en synshal. Synshallen kan herefter udskrive prøvemærket til chaufføren. Denne service er gratis. Du betaler for selve prøvemærket, når du bestiller det i Motorregistret.