AutoBranchen Danmarks nye rapport “Danskernes Biler 2022” gør status over en branche, der er hårdt ramt af mangel på biler, men som også klarer det godt på en stribe parametre.

For første gang udgiver AutoBranchen Danmark nu rapporten “Danskernes Biler”, der hvert år kommer til at gøre status over udviklingen i autobranchen.

Det sker i forbindelse med AutoBranchen Danmarks årsdag, der finder sted i Brande.

Den over 50 sider lange rapport bygger på de seneste tilgængelige tal for eksempelvis bilsalget, omsætning, bilparkens sammensætning, beskæftigede i branchen, udviklingen i antallet ladestandere, ligestilling, antallet af forhandlere, værksteder og autolakerere og branchens bidrag til statskassen.

Samtidig indeholder rapporten også en kortlægning af danskernes holdninger til deres biler, fx hvilken bil de forventer at købe næste gang og hvad der er vigtigst, når danskerne køber bil.

“Danskernes Biler” vil hvert år også indeholde et barometer, hvor branchens generelle tilstand vurderes ud fra 12 nøgleparametre.

Tilstanden i autobranchen vurderes i “Danskernes Biler 2022” set ud fra nøgleparametrene aktuelt til 6,25 på en skala fra 1 til 10, hvilket er lidt over middel på 5,5. Pointgennemsnittet trækkes voldsomt ned af svigtende salgstal især blandt nye biler og udbredt mangel på arbejdskraft, men trækkes op af stigende omsætningstal, stigning i beskæftigede, flere lærlinge og flot salg af elbiler.

Nyvognssalget er faldet med over 20 procent, men også brugtvognssalget er faldet med over 6 procent. Det ses i registreringsafgiftens bidrag til statskassen, som er faldet med over 12 procent.

Omvendt er omsætningen steget hos både bilforhandlere, værksteder og autolakerere, ligesom elbilssalget er steget med over 100 procent og antallet af lærlinge er steget med over 10 procent, viser rapporten.

Rapport skal øge viden om branchen

“Vi ved, at vores branche står over for store udfordringer. De seneste år har ikke været nemme. Alligevel har branchen – som denne rapport viser – klaret sig bedre, end man kunne frygte. Der er blevet tænkt nyt, og gennem konkurrence har vi gjort hinanden bedre, selvom forudsætningerne ganske ofte kunne have været mere gunstige,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

“Målet med rapporten at give både branchen og omverdenen et indblik i, hvilken udfordringer og muligheder vi skal håndtere som branche. At give omverdenen en forståelse for den store rolle, autobranchen spiller i samfundet, hvad end det gælder bidraget til statskassen eller hvor mange vi beskæftiger eller hvordan vi er med til at hjælpe den grønne omstilling på vej,” siger Gitte Seeberg.

“Danskernes Biler 2022” kan læses her.

AutoBranchen Danmark repræsenterer over 1200 bilforhandlere, værksteder og autolakerere i Danmark.