Dansk Industri og CO Industri kunne søndag offentliggøre den første af en lang række overenskomster, som skal på plads de kommende uger. ABAF indleder reelle forhandlinger i denne eller næste uge. 

Årets første overenskomst blev offentliggjort søndag. Den skal nu til afstemning blandt medlemmerne.

For autobranchens vedkommende er forhandlingerne også så småt i gang. 

“Vi er i gang med at læse på den aftale, som vi alle fik kendskab til i går. Vores forhandlinger begynder i denne uge eller i næste uge,” siger Maria Barfoed, advokat og sekretariatschef i AutoBranchens ArbejdsgiverForening, ABAF, og med ved forhandlingsbordet.  

Den aftale, som søndag blev indgået på industriområdet, gælder fra den 1. marts 2023 til den 28. februar 2025. I korte træk var den et forlig på minimallønsområdet. Medarbejderne får en lønstigning på 4 procent, som kom ved, at arbejdsgivers pensionsbidrag hæves med 2 procent, mens medarbejderens bidrag sænkes tilsvarende. Desuden stiger arbejdsgivers indbetaling til fritvalgskontoen med 2 procent pr. 1. marts 2024. 

“Først og fremmest er det glædeligt, at parterne trods en meget vanskelig situation med inflation og risiko for recession, er nået til enighed. Nu må vi alle håbe på, at fagforeningernes medlemmer også vil stemme for den indgående aftale, for en storkonflikt er det sidste, Danmark har brug for i den nuværende situation. Industriens aftale har traditionelt haft en betydelig indflydelse på de andre overenskomster, derfor kan den også blive en rettesnor for aftalen på vores område. De vigtigste områder i forhold til autobranchen er, at industriens aftale indeholder øgede pensionsbidrag fra arbejdsgiverne, en forhøjelse af lærlingesatserne og 2 procent mere til fritvalgskontoen.  

Gitte Seeberg håber, at parterne laver en aftale, der ikke resulterer i et for stort lønpres. 

“Som vi har dokumenteret i vores nye rentabilitetsanalyse, er skadesbranchen presset til bristepunktet af forsikringsselskaberne. Forsikringsselskaberne er pt. ikke villige til at betale hele deres del af regningen for inflationen og generelt øgede udgifter, og derfor er det vigtigt for branchen, at der laves nogle fornuftige rammer i overenskomsten, som begge parter kan leve med, og at der lokalt kan forhandles bedre vilkår, hvor det er muligt,” siger Gitte Seeberg. 

Hvis du ønsker at dykke ned i de øvrige detaljer i forliget mellem Dansk Industri og CO Industri, kan du finde dem her