November bød igen på et fald i salget af nye og brugte biler i forhold til sidste år. For nyvogne er faldet mindre end årsgennemsnittet, mens det er omvendt for brugte biler.  Elbilerne går frem, mens pluginhybriderne taber terræn. 

I den forgangne måned er nyvognssalget endnu engang faldet i forhold til salget sidste år. Men hvor vi på årsbasis hidtil har set et fald på over 20 procent i forhold til 2021, er salget i november i år i faldet med 12,2 procent i forhold til november sidste år. 

I november blev der således indregistreret 13.127 nye biler, hvilket er en nedgang fra 14.950 i november i fjor.  

“Salget er desværre fortsat sløvt mange steder. Forbrugertilliden er lav, og vi frygter, at de faktiske salgstal er endnu lavere, fordi mange af de biler, der indgår i statistikken nu, faktisk er solgt tidligere på året. Det er dog positivt, at salget i november viser fremgang i forhold til de forrige måneder, og det bringer håb om, at vi i 2023 måske går bedre tider i møde,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.  

Elbiler går frem, mens plugin’er fylder mindre

Til gengæld er der endnu en gang gode nyheder, når det kommer til antallet af nye solgte elbiler. Her er salget stedet med 6,6 procent i forhold til november i fjor og elbiler udgjorde i alt cirka 25 procent af de nye solgte biler i november, hvor andelen var 20 procent i fjor. Samlet set er elbilssalget steget med 30 procent i år sammenlignet med sidste år.  

Pluginhybriderne går omvendt igen tilbage og salget i november i år er 38 procent lavere end tallet for november i fjor. Pluginhybriderne udgjorde 17 procent af bilsalget i november, hvilket er lavere end de 24 procent de udgjorde af nyvognssalget i november i fjor. Samlet set er pluginhybriderne faldet med 34 procent i årets første 11 måneder sammenlignet med samme periode sidste år.  

“Udviklingen i salget af elbiler og pluginhybrider viser, at bilaftalen fra 2020 virker efter den politiske hensigt, hvor elbiler kommer til at fylde mere og mere og plugin’erne ses som en overgangsløsning,” understreger Gitte Seeberg. 

Hun forventer, at salget i december af både elbiler og pluginhybrider dog vil stige, da afgifterne på de grønne biler stiger endnu et nøk ved årsskiftet, hvilket betyder, at mange forbrugere nok vil få gennemført handlen inden afgifterne stiger.  

Brugtvognssalg falder mere end årsgennemsnittet

Hvad angår brugtvognssalget løb det i november op i 37.527, når man både tæller genregistreringer, brugtimport og ejer- og brugerskifte. Det er et fald på knap 15 procent i forhold til november i fjor, hvor tallet var 44.022. Samlet set er brugtvognssalget på nuværende tidspunkt nede med knap 10 procent i forhold til sidste år.